Reis naar je Innerlijke Ruimte vol Groei en Wijsheid #1

Cisca den Boer Ruimte

Denkend aan ruimte als een beelddenker, is het eerste beeld dat bij me opkomt de betoverende aanblik van de sterren in ons uitgestrekte melkwegstelsel. Ik hoor in mijn achterhoofd mijn Chinese leraar, met zijn zachte stem en dat grappige ‘Chinengels’, zoals we de combi tussen Chinees en Engels noemden, zeggen: “…and think of the outer space…. Relaxzzz….”

Het is alsof de eindeloze ruimte ver weg onderdeel wordt van mijzelf, of dat ikzelf verweven raak met de onmetelijke ruimte ver weg. Er is geen verschil. Ik voel me magisch groot en heel klein tegelijk. Mijn doorgaans bezige hoofd verstilt en ik ga op in de stilte.

Dit is wat er gebeurt als je jezelf regelmatig onderdompelt in Chi Neng Qigong (een soort Chinese yoga). Je verbindt je met de oneindige ruimte die zich ver voorbij onze aarde uitstrekt, maar je maakt ook contact met de diepe ruimte binnenin jezelf. Misschien klinkt dit vaag, maar wat doet dat ertoe als het heel goed werkt?!

Ruimte betekent voor mij ook mijn eigen ruimte innemen. Het duidelijk stellen van mijn grenzen en het respecteren van de grenzen van de ander. Het gaat over de balans vinden tussen de ruimte die ik geef en de persoonlijke ruimte die ik nodig heb. Het gaat ook over het verlangen naar fysieke ruimte, de behoefte aan buitenlucht waarin ik kan ademen, loslaten en opladen.

Lege ruimte is als een veld vol mogelijkheden. Leegte biedt ruimte zoals de functie van een pot de lege ruimte binnenin is. Alles is nog mogelijk. Hoe stiller en leger het in mijn hoofd wordt, hoe meer ruimte ik creëer voor heldere inzichten en inspiratie. Waarin ik de wijsheid uit het universum kan ontvangen. 

In de wereld van Chi Neng Qigong leren we dat ruimte zowel  een fysieke dimensie is, als ook een innerlijke. Door mijn beoefening van deze eeuwenoude Chinese bewegingsleer ervaar ik dat ruimte niet begrensd wordt door de muren om ons heen, maar dat het zich uitstrekt tot in de uithoeken van ons heelal.

Ik herinner me nog goed de eerste keer dat ik de uitgestrektheid van het universum tijdens mijn Chi Neng Qigong beoefening voelde. Het was als het openen van een poort naar een nieuwe dimensie van bewustzijn. In die momenten van totale overgave en stilte, ervaarde ik eenheid met het universum zelf.

En zo ontdekte ik in de oefeningen, een diepere verbinding met mezelf en de wereld om me heen. Ruimte is niet alleen een lege plek, het is een levende, ademende aanwezigheid die ons omringt en doordringt met universele levenskracht, met Qi.

Dus, terwijl ik mijn reis door Chi Neng Qigong voortzet, blijf ik de ervaring van ruimte verkennen. Of het nu de eindeloze kosmische ruimte is of de stille ruimte binnenin, ik weet dat deze ontdekkingstocht zich blijft verdiepen. In mijn zoektocht naar ruimte, ontdek ik mezelf steeds opnieuw, en in die ontdekking, vind ik een diepe en blijvende verbinding.

Hoe mooi zou de wereld zijn als we allemaal regelmatig contact maken met de ruimte en stilte in onszelf en om ons heen. Dat zou een hoop ego-gedoe schelen. Alles is met alles verbonden. En verbinding is een diep menselijke drijfveer en behoefte, die we allemaal nodig hebben. 

Ontdek de magie van deze verbinding en eindeloze ruimte: Chi Neng Qigong is er ook voor jou! Meer weten over verdergaande persoonlijke groei in deze ontdekkingstocht? Begin vandaag nog jouw reis! Klik hier voor meer informatie.

 • Prachtig verhaal, zo helder als kristal geformuleerd. Dank voor dit moment van bezinning.

  • Cisca den Boer schreef:

   Dankjewel Bart, fijn om te horen!

 • Hugo Bakker schreef:

  Mooi Cisca!
  Ik houd heel erg van het kijken naar de sterren.
  Ooit besloot ik dat ik het allemaal niet kan begrijpen, die eindeloze ruimte.

  • Cisca den Boer schreef:

   Dankjewel Hugo Heerlijk toch dat we niet alles hoeven te begrijpen en er toch van kunnen genieten! Berusten in het niet-weten, geeft ruimte in je hoofd.

 • Wat schrijf je dit mooi Cisca. Je neemt me helemaal mee… dank je wel.

  • Cisca den Boer schreef:

   Graag gedaan. Leuk dat je meereist Nel!

 • Thorsten Bakker - veerkrachtexpert.nl schreef:

  Door je beeldende taal over ruimte, voel ik direct ruimte komen in mij zelf. Alles is energie zo blijkt wel weer, ga door met je blog, ik zie de volgende graag tegemoet.

  • Cisca den Boer schreef:

   Dankjewel Thorsten voor jouw energie bij dit blog! Ik ga er zeker mee door. Stay tuned.

 • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
  >