Meester van Mildheid: Jouw Sleutel tot Innerlijke Vrede #2

Blog mildheid Cisca den Boer

Mild zijn is niet zo moeilijk, toch? We kunnen het heus wel... voor een ander. Want als het onszelf betreft? Berg je dan maar! Snoeihard zijn we naar onszelf.

De innerlijke criticus is genadeloos in zijn oordelen over zo'n beetje alles in ons leven. We zijn te dik, te dun, te dom, te langzaam, te snel. Of we doen te weinig, te veel, te slordig, te pietluttig. We maken ons ergens te makkelijk vanaf, of doen het juist te perfectionistisch. Ergens in dit lijstje herken je vast iets van jezelf. We doen het helaas allemaal. En waarom?

Door ons referentiekader, ons aangeleerde gedrag, onze overtuigingen, meningen, aannames (afgekort onze o.m.a.), zitten we vast in deze cyclus van zelfkritiek. Het lijkt diepgeworteld in onze calvinistische aard, doordrenkt in onze Hollandse cultuur. Het is bijna ongrijpbaar verstopt. Maar zodra je je aandacht erop vestigt, verschuift er iets. Je begint het te zien. Of zoals Cruyff het zo mooi zei: "Je ziet het pas als je het door hebt." En dat is de cruciale eerste stap naar verandering.

Wees lief voor jezelf. Stel je voor dat ik je vraag of je al die dingen die je in je hoofd tegen jezelf zegt ook tegen je beste vriend(in) zou zeggen? Je kijkt wel uit, dat zou je nooit doen. Zo gaan we niet met elkaar om. Dus waarom zouden we dat wel met onszelf doen? Het is tijd én nodig om net zo lief en mild voor jezelf te zijn als je voor een goede vriend zou zijn.

In Qigong, een soort Chinese yoga, daagt elke oefening je keer op keer uit om vanuit zachtheid en openheid te bewegen. Hoe milder je bent, hoe makkelijker de energie weerstandsloos kan stromen. Het is nog een hele kunst om werkelijk te ervaren hoe een beweging aanvoelt vanuit je lichaam. Dit klinkt tegenstrijdig, maar vaak denken we te weten wat we voelen. Dat doe je dan dus in je hoofd. Dat is echt wezenlijk anders.

Een les in mildheid leerde ik op de harde manier. Tijdens een Qigong training raakte ik enthousiast bij een bepaalde squat oefening. Ik deed zo fanatiek mee dat het misging. Deze oefening leek als een wondermiddel dat al mijn problemen zou laten verdwijnen. Mijn rugpijn, burn-out, hoofdpijn en depressieve gevoelens - allemaal zouden ze verdwijnen. Maar in mijn enthousiasme deed ik te diepe squats en iets verschoof in mijn rug. Ik kon bijna niet meer lopen. 

Aiaiai! Stilletjes schuifelde ik naar mijn stoel. Meteen stond er een docent naast me en vroeg of het wel ging. Uiteraard verzekerde ik haar in eerste instantie dat er niets aan de hand was -dom natuurlijk- in een poging vooral de aandacht niet op mij te vestigen. Zij gaf niet op en ik biechtte op welke klachten ik had. Ze schrok en vroeg me hoofdschuddend en liefdevol waar het respect voor mijn lichaam was. Waar was de mildheid in de beoefening? Ouch! 

Die vraag kwam binnen en veranderde mijn kijk op Qigong. Het gaat niet om het perfect uitvoeren van een oefening; het gaat erom dat je het met respect en mildheid doet, zelfs als dat alleen maar in gedachten de oefening doen, is. Zo sterk is de kracht van ons voorstellingsvermogen en bewustzijn. De natuurwet is dat Qi je aandacht volgt. Neem bewust je aandacht mee in wat je aan het doen bent. Dan volgt de energie vanzelf.

Dankzij Qigong leerde ik de waarde van mildheid en respect voor mezelf kennen, zowel voor mijn lichaam als voor mijn mind. Mijn eerst minst favoriete oefening werd mijn beste gids naar zelfliefde. Sindsdien doe ik regelmatig deze squats.

Ze geven me kracht, souplesse en balans. Mijn lijf weet al eerder dan mijn mind hoe het met me is. De oefening spiegelt dit feilloos terug. Gaat het makkelijk dan ben ik in balans. Gaat het wiebelig, dan speelt er iets waar ik aandacht aan mag gaan geven.

Wil je meer weten over Chillicious Qigong en wat je er aan hebt in jouw leven? Bezoek Chillicious.nl voor informatie over proeflessen, ook online te volgen. Je bent van harte welkom om de kracht van mildheid in beweging te ervaren. Of reageer onder deze blog. 

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>