De Magie van Plezier #3

De Magie van Plezier: Laat je Leven Bruisen!

Is het niet wonderlijk hoe we als kinderen geboren worden, met een natuurlijke gave voor plezier? We huppelen door het leven, vol verwondering voor de wereld om ons heen. Gras wordt een betoverend tapijt van groen, modderplassen worden avontuurlijke waterpoelen, en alles wat beweegt, is een bron van fascinerende  inspiratie. We barsten van de energie, rennen rond als wervelwinden, ontdekken, genieten. Ons leven is bedoeld om te bruisen van plezier, creativiteit en liefde.

Maar ergens onderweg sluipt angst binnen, als een donkere schaduw die onze zonneschijn bedekt. We horen verhalen over de gevaren van de wereld, en onze aandacht wordt gegijzeld door nieuws dat draait om angst - een overlevingsmechanisme dat ons in zijn greep houdt. We leren te vrezen voor van alles, inclusief de angst om er niet bij te horen. We worden verteld dat we ons moeten aanpassen, stil moeten zijn, onze kleren schoon moeten houden en geen rommel mogen maken.

Op school worden we aangemoedigd om hoge cijfers te halen, om te presteren en om hard te werken in "saaie" vakken, zogenaamd om een goede toekomst te verzekeren. De reclamewereld doet er nog een schepje bovenop door ons te beloven dat hun producten ons leven compleet zullen maken, al onze problemen zullen oplossen en ons tot sterren zullen maken. "Met deze auto ben je een succes" en "Dit parfum opent de deuren naar de wereld voor je."

Het is dan ook geen verrassing dat zoveel mensen ongelukkig rondlopen, als niemand ons vertelt dat onze eigenwaarde losstaat van bezittingen en prestaties. Wat we hebben, definieert niet wie we zijn.

Leven vanuit plezier klinkt simpel, maar in onze huidige maatschappij is het dat niet. Plezier lijkt soms het slachtoffer te worden van al die verplichtingen die we eerst moeten nakomen. Eerst het zuur, dan het zoet. Het lijkt een collectief calvinistisch referentiekader te zijn in de westerse samenleving, waarbij nut boven plezier gaat.

Ik bewonder mijn oosterse qigongleraren. Ze stralen plezier en onbevangenheid uit. Ze hebben iets speels, lachen veel, maar zijn tegelijkertijd uiterst serieus in hun qigong-praktijk. Ze dragen meesterschap met lichtheid. Het draait allemaal om die lichtheid, om dat plezier.

Qigongoefeningen kunnen als loodzwaar aanvoelen als je er te serieus mee omgaat. Juist dan verdwijnt de flow. Het gaat erom plezier te hebben, jezelf toe te staan te genieten van de oefening, ongeacht het resultaat. Laat de controle los en observeer met een open, nieuwsgierige geest. Het hoeft allemaal niet zo serieus te zijn. Beweeg met plezier, zonder te weten wat het volgende moment brengt, maar met het vertrouwen dat alles er mag zijn zoals het is.

Die speelse lichtheid, dat plezier, mogen we veel meer in ons dagelijks leven brengen. Het leven kan zwaar en serieus zijn, dat ontken ik niet. Maar voor velen van ons zou het een wereld van verschil maken als we onszelf toestemming geven om meer te genieten, om dingen te doen die ons blij maken. Laten we onszelf dit plezier nu gunnen, en niet pas als alle taken zijn afgevinkt. Anders raken we opgebrand.

Een hele week heb ik me volledig gericht op plezier, en de resultaten zijn opmerkelijk. Ik heb plezier, ben blij, dans op de muziek die ik hoor, neem alles niet te serieus en blijf vastbesloten om plezier in alles wat ik doe te integreren. Mijn energie barst bijna uit zijn voegen.

Mijn workshops verlopen uitstekend, en ik voer prachtige, openhartige gesprekken. Zelfs wanneer zich ineens tegenvallers voordoen, zoals reparaties door de loodgieter en aan de auto, voel ik alleen maar dankbaarheid voor de deskundigen die onze problemen oplossen. In een van de externe workshops kreeg ik zelfs een vage uitnodiging om mijn workshops in de Verenigde Staten te komen geven... Wie weet! Het idee alleen al maakt me blij. Voor nu is dat al meer dan genoeg.

In mijn lessen staat de hele week plezier en vreugde (joy) centraal. Vreugde voegt een diepere dimensie toe aan plezier. Het brengt verbondenheid en vrede met zich mee. Deze energie kan niet vaak genoeg worden gedeeld, want wat je uitstraalt, krijg je terug. Energie levelt graag met dezelfde energie.

Als ik tegen mijn deelnemers zeg dat elke cel in hun lichaam verandert in kleine smileys, zie ik glimlachen verschijnen. In een eenvoudige oefening vraag ik hen zich voor te stellen dat elke cel doordrenkt is van plezier. Ik zie hun gezichten oplichten, en ze stralen blijdschap en sereniteit uit. Zo hoort het te zijn. Dingen doen met een glimlach, in blijdschap. Dankbaar en tevreden met wat er is. Hoe aanstekelijk is deze energie. Met een glimlach kun je al een wereld van verschil maken. Ik zeg: doen!

Laat plezier de drijvende kracht zijn in je leven, en kijk hoe het je wereld doet bruisen. Laat angst los en omarm het kind in jezelf dat vol verwondering en vreugde leeft. Dans door het leven, met een glimlach op je gezicht, en ontdek de magie van plezier. Het is tijd om te stralen! 


Meer weten over de magie van Chillicious Qigong, kijk op Chillicious.nl.


{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>